Havayolu Taşımacılığı Kargo Türleri Nelerdir? - seraytrans.com
havayolu-taşimacilik

Uzak bölgelere taşımacılık yapılacağı zaman oldukça ideal bir seçenek olarak karşımıza çıkan havayolu taşımacılığı, uzun mesafelerin çok daha kısa sürede aşılmasını sağlayarak işin verimliliğini artırır. Ayrıca karayolu taşımacılığıyla karşılaştırıldığında çok daha güvenli bir yöntem olan havayolu taşımacılık hizmetlerinden yararlanarak uluslararası nakliye gerçekleştirebilir, dilediğiniz ülkeye hızlı ve güvenli bir şekilde gönderim yapabilirsiniz.

Özellikle kargo işlemleri için mükemmel bir yöntem olan havayolu taşımacılığı, başta Balkan ülkeleri olmak üzere, dünyanın her yerine istediğiniz malzemeleri zahmetsizce göndermenize imkan tanır. Bu noktada ister istemez havayolu taşımacılığı kargo türleri merak edilir çünkü kargonun türüne bağlı olarak taşımacılık sürecinde uygulanan standartlar da değişiklik gösterir. Genel olarak 3 farklı grup halinde incelenen havayolu taşımacılığı kargo türleri;

● Genel kargolar,

● Özel kargolar ve

● Tehlikeli kargolar şeklinde sıralanabilir.

Gelin şimdi hep birlikte bu kargo türlerini biraz inceleyelim.

Havayolu Taşımacılığı Kargo Türleri ve Özellikleri

Çok çeşitli sektörlerde yaygın olarak kullanılan havayolu taşımacılığı kargo türleri, kendine özgü özellikleri nedeniyle farklı şekillerde gerçekleştirilir. Uygulanan taşımacılık standartları farklılaştığı için detaylar hakkında doğru bilgi edinmek ve bu konuda alanında uzman firmalardan profesyonel destek almak çok önemlidir.

Havayolu taşımacılığı konusunda etkili çözümler üreten kargo türleri arasında yer alan genel kargolar, kuru ve güvenilir malzemelerden oluşur. Bu nedenle herhangi bir özel hizmet gerektirmez.

Bununla birlikte özel kargo olarak adlandırılan malzemelerin hem depolanması hem de taşınması esnasında özel işlemler uygulanır ve standardın dışına çıkılır. Genel olarak özel kargolar ise kendi içerisinde farklı gruplara ayrılır. Bunlar kısaca şu şekildedir:

● Bozulabilir gıdalar

● Canlı hayvanlar

● Kıymetli malzemeler

● Ağır malzemeler

● Islak malzemeler

● Diplomatik malzemeler

● Diğer özel malzemeler

Bunların yanı sıra taşınması tehlikeli olan ve muazzam bir itina gerektiren malzemeler ise tehlikeli kargolar olarak tanımlanır. Bunların özel koşullarda sevk edilmesi gerekir. Genel olarak kimyasal malzemeler bu gruba dahil edilir.

Havayolu Taşımacılığında İhtiyaç Duyulan Kargo Dokümanları

Havayolu taşımacılığı daha çok yurt dışına gönderilen kargolarda tercih edildiği için sürecin sorunsuz geçmesi adına istenen dokümanların eksiksiz bir şekilde oluşturulması gerekir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan kargo dokümanlarının neler olduğunu ve bunların ne şekilde oluşturulması gerektiğini bilmek, bu konuda profesyonel yardım almak büyük önem taşır.

Hızlı ve eksiksiz doküman hazırlanması kargo işlemlerinin seri yapılmasını, dolayısıyla işin verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Bu süreçte gerekli olan dokümanlar ise aşağıdaki gibidir:

● Ticari faturalar

● Girişi ve çıkışı yapılan ülkelerin gümrükte istediği belgeler

● Konsolide olan gönderiler için Master AWB

● Doğrudan olan gönderiler için AWB

● Göndericinin talimat mektubu

● Ödeme için gereken dokümanlar

● Kargolanan malzemenin türüne bağlı olarak gerekli olan belgeler

Tüm bu dokümanların büyük bir titizlikle hazırlanması ve sıfır hatayla eksiksiz bir şekilde oluşturulması kargonun istenen yere mümkün olan en hızlı şekilde ulaşmasına yardımcı olur. Aksi takdirde kargo süreci içerisinde birçok sorunla karşı karşıya kalmak kaçınılmaz hale gelir.

Örneğin; canlı hayvanların taşınmasında Shipper’s Certification for Live Animal gereklidir. Ama tehlikeli kargolarda ise Shipper’s Declaration for Dangerous Goods belgesine ihtiyaç vardır. Bu nedenle dokümanlar konusunda alanında uzman ve deneyimli olan firmalardan havayolu taşımacılığı hizmeti almak akıllıca olur. Sadece havayolu taşımacılığı değil, uzak bölgeler için denizyolu taşımacılık hizmetlerinden de yararlanılabilir. Oldukça güvenli ve konforlu bir deneyim sunan bu tür taşımacılık hizmetleri malzemelerin istenen yere taşınması sürecinde stresi, zorluğu minimize ederek başarılı çözümlerin üretilmesine katkıda bulunur.

Post a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir