Diğer taşımacılık yöntemlerine göre daha hızlı ve güvenilir olan havayolu taşımacılığı, kargo taşıma yöntemleri arasında en sık tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Havayolu taşımacılığında taşınacak olan yükler, uçak ve helikopter gibi hava araçlarıyla taşınır ve istenilen yere ulaşımı sağlanır. Havayolu taşımacılığında ise verilen taşımacılık hizmeti taşınılan ürünün büyüklüğüne, cinsine, miktarına ve değerine göre değişkenlik gösterir. Havayolu taşımacılığında gerçekleştirilen lojistik desteği de ilk etapta iki ana başlık altına ayrıldıktan sonra farklı gruplara göre ayrılmaktadır. İlk olarak hava taşımacılığında karşımıza çıkan gruplar ise taşınan yükün özelliğine göre, hava kargo ve hava kargo taşımacılığı olarak gruplara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapıldıktan sonra ise havayolu taşımacılığı, taşınılan yükün türüne göre gruplara ayrılır. Bu gruplar ise üç başlık altında toplanır.
- Genel Kargolar
- Özel Kargolar
- Tehlikeli Maddeler
Havayolu Taşımacılığında Genel Kargolar Nelerdir?
Diğer kargo taşıma türlerine göre özel gereklilikleri bulundurmayan kargo taşıma yöntemidir. Kuru ve temiz kargo yöntemi olarak da adlandırılan genel kargolar, özel bir depolama koşulu bulundurmayan kargolar için idealdir. Özellikle tehlikeli madde taşınması gibi özel dikkat ve titizliği bulundurmayan, özel dikkat gerektirmeyen, bozulabilir gıda ya da canlı hayvan kategorisine girmeyen ürünlerin taşındığı bir kargo tipi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu havayolu taşımacılığı kargo tipinde ise karşımıza çıkan ve yüksek öneme sahip olan kargo tipi, tekstil kargolarıdır.
Havayolu Taşımacılığında Özel Kargolar Nelerdir?
Havayolu kargo taşımacılığında gönderimi en çok tercih edilen kargo türlerinden bir tanesi olan özel kargolar; yükleme, boşaltma, taşınma ve depolama sürecinde özel işlem ve titizlik gerektiren kargolardır. Özel kargoların, havayolu taşımacılığı gönderiminde bazı kuralları vardır. Özellikle özel kabul, etiketleme ve paketleme, yükleme işlemlerine yönelik özel kuralları vardır. Özel kargoların taşınmasında gönderici sertifikası bulunması gerekmektedir. Gönderici sertifikası bulunmayan özel kargolar ise havayolu taşımacılığıyla gönderilemezler. Özel kargolar ise kendi içerisinde farklı türlere ayrılmaktadır. Bu türler ise şunlardır:
- Canlı Hayvanlar: Havayolu taşımacılığında, canlı hayvan taşınması da IATA Canlı Hayvan Düzenlemeleri’ne göre mümkün hale gelmiştir.
- Bozulabilir Gıda Malzemeleri: Çok önemli kargo olarak adlandırılan bu kargolar, bozulması halinde değer kaybı fazla olan kargolardır. Bu yüzden taşınması sırasında ısı, sıcaklık değişimleri gibi uygun koşullara sahip olması gerekmektedir. Bu kargolarda süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, meyve, sebze, balık, yumurta ve çiçek gibi ürünler taşınmaktadır.
- Islak Kargolar: Sıvı içeriği olan kargolardır. İçeriğinde sıvı olmasa bile sıvı üretebilme potansiyeline sahip ürünler de bu kargolama yöntemiyle taşınmalıdır. Aynı zamanda bu kargoların taşınmasında su geçirmez konteynerler kullanılmalıdır. Bu konteynerlerin üzerine ise “this way up” etiketi yapıştırılmalıdır.
- Ağır Kargolar: Havayolu taşımacılığında genel olarak ağır yükler taşınmasa da bazı durumlarda taşınılan malzeme; açıkta gönderilen makine aksanı, otomobil ve otomobil parçaları, uçak motoru ve parçaları olabilmektedir. Taşınılan ürünlerin ağırlığı ise 300 kg’yi geçmemelidir.
- Değerli Kargolar: Kıymetli kargolar olarak da bilinen değerli kargoların, taşınması için teslim edilecek ülkede herhangi bir kısıtlama olup olmadığı kontrol edilmelidir. Altın, elmas, pırlanta, para ve hisse senedi gibi kargolar, değerli kargoları oluşturmaktadır. Bu kargolar taşınırken de kullanılan ambalajların son derece iyi olması gerekmektedir ki ürünler zarar görmesin.
- Diğer Özel Kargolar
- Kaybolma Tehlikesi Yüksek Olan Kargolar
- Cenaze Kargoları
Havayolu Taşımacılığında Tehlikeli Maddeler Nelerdir?
Havayolu taşımacılığında yüksek riskleri bulunan ve belirli kriterler sağlanmadığı sürece taşınması yasaklanan silah, patlayıcı madde, gazlar ve zehirli maddeler gibi tehlikeli maddelerin taşındığı havayolu taşımacılığı türüdür.