Konteynerlere yüklenerek depolanan ürünler; havayolu, karayolu ve denizyolu taşımacılık hizmetleri ile nakliye edilmektedir. Konteyner, her türden ürünün rahatlıkla taşınmasını sağlayan bir depo aracıdır. Farklı ihtiyaçları en hızlı şekilde karşılayan taşımacılık hizmetleri, çeşitli boyutlarda üretilen konteynerler aracılığıyla gerçekleşmektedir.
Özellikle denizyolu taşımacılığı hizmeti sunan firmalar, konteynerlerden sıklıkla yararlanmaktadır. Farklı boyutlarda tasarlanan konteyner modelleri, tüm ürünlerin rahatlıkla taşınmasını sağlamaktadır. Bu nedenle nakliye şirketlerinin önem verdiği ürünler arasında yer almaktadır. Günümüz nakliye sektörü, birçok farklı konteyner yardımıyla uluslararası kulvarda faaliyet göstermektedir.
Konteyner Taşımacılık Nedir?
Konteyner taşımacılık hizmetleri, ülkemizde ve tüm dünyada uzun yıllardır uygulanmaktadır. Denizyolu taşımacılığının ortaya çıktığı ilk zamanlardan bu yana, üretilen ürünlerin konteyner yardımıyla depolanması söz konusudur. İngiltere, bu durumun başlangıç noktası olan ülke olarak kabul edilmektedir.
Nakliye firmaları, konteyner taşımacılık hizmetlerini; lojistik süreçlere ihtiyaç duyan firmaların ihtiyaçlarına yönelik olarak planlamaktadır. İlk zamanlarda ahşap malzemelerden üretilen konteynerler, zamanla farklı ürünlerin güvenle taşınabilmesi için demir malzemelerden üretilmeye başlamıştır.
Konteyner taşımacılık; her firma ve kuruluşun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak hazırlanan, prosedürler aracılığıyla yürütülmektedir. Günümüz modern nakliye hizmetlerinin, en güvenli sistemlerinden biri olan konteyner taşımacılık; hemen hemen her ürünün güvenli bir şekilde optimum sürede taşınmasına olanak tanımaktadır.
Konteyner Taşımacılığın Avantajları
Taşımacılık sektöründe kullanılan konteynerler, tüm ürünleri barındırabilecek bir yapıda üretilmektedir. Nakliye amaçlı konteyner kullanan firmalar, pek çok alanda avantaj kazanmaktadır. Konteyner taşımacılık hizmetlerinin avantajları şunlardır:
- Ürünlerin tek işlemde taşınabilmesini sağlamaktadır.
- Konteynerler dayanıklı ve uzun ömürlü bir yapıya sahiptir.
- Konteynerler yapıları gereği tekrar tekrar kullanılabilmektedir.
- Konteyner kullanarak yapılan denizyolu nakliyesi, gemilerin limanda daha az beklemesine olanak tanımaktadır.
- Konteyner, dayanıklı ve sert yapısı sayesinde; ürünleri dış etkenlere karşı korumaktadır.
- Farklı türlerdeki yükler aynı konteynerlerde taşınabilmektedir.
Konteyner Hacimleri Nelerdir?
Taşımacılık sektöründe kullanılan konteynerler, genel olarak dört farklı türde üretilmektedir. Üstü kapalı klasik konteynerlere ek olarak, farklı ihtiyaçları hızlı bir şekilde karşılamak için tasarlanan; üstü açılabilen konteyner modelleri de bulunmaktadır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan konteyner modelleri şunlardır:
- DC Konteyner
- HC Konteyner
- Üstü Açılır Konteyner
- Flat Rack Konteyner
Konteyner modelleri, farklı noktalardan alınan çok sayıda ürünün rahat bir şekilde yüklenebilmesine olanak tanımaktadır. Konteyner hacimleri belirlenirken, yeteri düzeyde ölçülerin kullanılması; rahat ve kısa süren lojistik süreçler için önem arz etmektedir.
Piyasada bulunan tüm konteyner modelleri, müşterilerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak amacıyla tasarlanmaktadır. DC ve HC konteynerler, standart modelleri temsil etmektedir. Üstü açılır ve Flat Rack konteynerler ise daha özel lojistik süreçleri için üretilmektedir.
Standart konteynerlerin en ufak versiyonu, 20’lik DC Konteyner olarak adlandırılmaktadır. Bu modelin genişliği 2,35 metre, uzunluğu 5,90 metre ve yüksekliği ise 2,37 metre olarak tasarlanmaktadır. 20’lik DC Konteyner, fazla sayıdaki küçük malzemelerin taşınmasında kullanmaktadır.
DC Konteyner modellerinin 40’lık DC Konteyner adında bir alternatifi de bulunmaktadır. 40’lık DC Konteyner, standart sistemlerin daha uzun ve daha geniş versiyonu olarak nitelendirilmektedir. 20’lik konteynerlere taşınamayacak olan ürünlerin, 40’lık versiyonla taşınması mümkündür.
40’lık ve 45’lik HC konteynerler, DC konteynerlere benzer amaçlar için kullanılmaktadır. HC konteynerlerin toplam hacmi ce toplam genişliği, DC konteynerlere oranla daha fazla olmaktadır. Bu sayede HC konteynerler, daha yüksek taşıma hacmi olan tasarımlar olarak nitelendirilmektedir.
Üstü açılır konteyner modelleri, DC ve HC tipi konteynerlere aynı oranda yük taşıyabilmektedir. Üstü açılır konteynerleri diğer konteynerlerden ayıran temel fark, bu konteynerlerin çok daha rahat bir şekilde yük depolama işlemi yapabilmesi olarak gösterilmektedir.
Flat Rack konteynerler ise ağır yüklerin ve standart konteynerlere yüklenemeyecek ürünlerin taşınması için tasarlanmaktadır. Flat Rack konteynerler, hem çatı kısmına hem de iki köşesinde boş bir yapı bırakılarak üretilmektedir. Bu boş kısımlar ihtiyaç durumunda çıkarılıp tekrar takılabilmektedir.
Konteyner Hacmi Hesaplama
Eşya transferi sırasında, yürütülen tüm lojistik işlemlerin sorunsuz ilerleyebilmesi için; uygun ebatlı konteynerlerin kullanılması gerekmektedir. Konteyner içine yerleştirilen eşyaların, doğru bir şekilde istiflenememesi; ürün kaybı gibi olumsuz durumların yaşanmasına neden olabilmektedir.
Konteyner hacmi hesaplanırken; uzunluk, yükseklik ve genişlik ölçülerinin birbiriyle çarpılması gerekmektedir. Taşımacılık sektöründe yaygın olarak kullanılan konteynerlerin iç hacmi, 33 metreküp ve 66 metreküp arasında değişkenlik göstermektedir.