Lojistikte ETA, ETD, ATA ve ATD Terimleri Ne Anlama Gelir?
Uluslararası lojistikle ilgilenen kişilerin sıklıkla karşı karşıya geldiği kavramlar bulunur. Bunların başında ise ETA, ETD, ATA ve ATD terimleri gelir. Hem Havayolu Taşımacılığı hem de deniz yolu üzerinden yapılan ithalat ve ihracat faaliyetlerinde yer alan bu terimlerin en iyi şekilde anlaşılması sonucunda tedarik zinciri yönetimi çok daha rahat ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilir. Doğru planlama yapılarak her bir işlem pratik bir şekilde gerçekleştirildiği için verimlilik de üst seviyelere çıkarılır.
İthalat ve ihracat yapanların bilmesi gereken bu kavramların anlamını ve lojistik alanında sahip olduğu önemi siz de merak ediyorsanız şu an doğru yerdesiniz. Yazımızda bu terimlerin ne anlama geldikleri yanı sıra ne amaçla kullanıldığını da size açıklamaya çalışacağız.
ETD (Tahmini Çıkış Zamanı):
“Estimated time of departure” kelimesinin kısaltması olan ETD, Türkçeye tahmini çıkış zamanı olarak çevrilmiştir. Bu kelimelerin kısaltması olarak kullanılan ETD sayesinde nakliyesi yapılacak olan malların tahminen ne zaman yola çıkacağı belirlenir ve planlamalar bu doğrultuda yapılır.
ETA (Tahmini Varış Zamanı):
ETA terimi, en basit hali ile tahmini varış zamanı şeklinde ifade edilebilir. “Estimated time of arrival” kelimelerinin kısaltması olan bu kavram, gönderisi yapılacak olan malzemelerin tahminen ne zaman istenen adrese teslim edileceğini gösterir. Bu sayede lojistik çalışmaların seri bir şekilde yapılması sağlanır.
ATA (Gerçek Varış Zamanı):
Açılımı “Actual time of arrival” kelimeleri olan ATA, dilimize ise gerçek varış zamanı olarak ifade edilir. Böylece malların istenen adrese ne zaman teslim edilmiş olduğu görünür ve yapılan planlamalara uygunluğu kontrol edilir.
ATD (Gerçek Çıkış Zamanı):
İthalat ve ihracat işlemlerinde önemli bir yere sahip olan ATD terimi, “Actual time of departure” kelimelerinden gelir. Türkçe anlamı ise gerçek çıkış zamanı şeklinde ifade edilir. Böylece nakliyesi yapılacak olan malzemelerin tam olarak ne zaman yola çıkarıldığı belirlenir.
ETA, ETD, ATA ve ATD Kavramlarının Lojistikteki Yeri ve Önemi
Yukarıda belirttiğimiz kavramların her biri lojistikte önemli bir yere sahiptir. Bu tarihler sayesinde nakliyesi yapılacak olan gönderilerin sorunsuz bir şekilde istenen adrese teslim edilmesi sağlanır. Bu nedenle ilgili tarihlerin doğru bir şekilde belirlenmesi lojistikte hayati bir öneme sahiptir.
Özellikle;
- Taşımacılık işlemlerinin hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi,
- Liman yönetiminin kusursuz şekilde yapılması,
- Alıcı firmaların mallarını zamanında teslim alması için ETA, ETD, ATA ve ATD unsurlarının en iyi şekilde belirlenmesi önemlidir.
Ayrıca doğru çalışmalar yapıldığı takdirde kaynaklar verimli bir şekilde kullanılırken Denizyolu Taşımacılığı liman yoğunluğu da kontrol altında tutulur. Bunun yanı sıra nakliye araçlarının bekleme süreleri de asgari düzeye indirilir. Böylece hem gereksiz araç kuyruklarının olması engellenir hem de gereksiz bekleme ücretlerinden kaçınmak mümkün olur.
ETA ve ETD Bilgilerini Hangi Unsurlar Olumsuz Etkiler?
Tahmini olarak belirlenen varış ve çıkış saatlerinin gerçekleriyle uyuşmaması pek çok açıdan firmaların zorluk yaşamasına neden olur. Bu nedenle tahminlerin her bir detay düşünülerek özenle yapılması gerekir. Ancak bazı durumlarda ister istemez bu tür bilgilerde değişiklik meydana gelebilir. Bu noktada ETA ve ETD bilgilerini olumsuz etkileyen unsurlar ise kısaca şu şekilde ifade edilebilir.
- Çıkış limanında meydana gelen yoğunluk
- Varış limanındaki beklenmedik yoğunluk
- Kötü hava koşulları
- Gemi arızaları veya kazaları,
- Grevler
- Korsan gemi saldırıları
- Savaşlar
Tüm bu olumsuzluklar varış ve çıkış saatlerinde değişiklik yaşanmasına neden olabilir. Bu tür unsurların takip edilerek mümkün olduğunca zararsız hale getirilmesi de profesyonel bir çalışma ve uzmanlık gerektirir.