Yük Taşıma Belgesi Nasıl Alınır? - Seray Logistics

Yük Taşıma Belgesi Nasıl Alınır?

Ulusal ve uluslararası taşımacılıkta; yükün sevkiyat işlemleri sürecinde hedeflenen ana unsurlar vardır. Ürünün taşınma yolunun tercihi, ürünün ebat ve özelliklerine göre araç seçimi, ürün adedi ve ağırlığına göre taşınacak aracın seçilmesi ve ürünün teslimat süresi bu ana unsurlardan en önemlileridir. Karayolu, havayolu ve demiryolu ilk akla gelen taşımacılık yöntemlerindendir. Piyasanın ve müşterilerin talep ve beklentileri ile paralel olarak uluslararası taşımacılıkta en çok tercih edilen, karayolu taşımacılığında en önemli unsurlardan birisi Minivan ekspres taşımacılık olmuştur.

Avantajları ile birlikte giderek yaygınlaşan bu taşımacılık sistemi, mal ve ürünler için iş ortaklarınıza ve anlaşmalı olduğunuz müşterilerinize gönderim yapabilmek adına pratik bir tercihtir. Ulusal ve uluslararası sevkiyatlarda yüklerin taşınabilmesi adına birtakım resmi süreçler işlemektedir. Ticari olarak kullanılan Minivan ekspres taşımacılığı yapmak ve hizmet verebilmek için firmaların yasal izinlerinin olması devletler ve yasalar tarafından kanunlarla belirlenmiştir.

 

Taşımacılık sektörüne uygun olacak şekilde, kendi işleyiş sisteminde farklı belgelerin ve izinlerin alınmasına ihtiyaç vardır. Bu belgeler sevkiyat yapacak olan firmalar tarafından alınmalıdır. Kendi taşımacılık türüne ve araçlarına uygun olacak belgelerin düzenlenmesi ve şartlara uygun hale gelmesi için yeterli ve gerekli uygunluklara sahip olunması koşulmuştur. Ticari yük taşımacılığında genel olarak kullanılan ve alınması gereken belgeler K1, K2, K3 yetki belgeleri olarak sınıflandırılmıştır. K kodlu bu belgelerin her biri, farklı taşımacılık şekillerini ve süreç işlemlerini kapsar.

Yetki Belgelerinin Kullanım Alanları Ve Tanımları

K1, K2 ve K3 olmak üzere aynı konu başlığı ve harf kodu ile, farklı sayı temsilleri olarak ele alınan bu belge türlerinin içeriğini inceleyelim.

  • K1 Yetki Belgesi

Genel olarak ticari faaliyetler içerisinde yük ve eşya taşımacılığı yapılabilmesi adına gerekli ve sağlanma koşulu şart sunulan resmi bir yetki belgesidir.

  • K2 Yetki Belgesi

Bu belgedeki ana koşul, taşımacılığı yapılacak olan ve sevkiyat süreçlerine dahil olacak ürünlerin herhangi bir ticari kaygı ve yükümlülük gerekmeksizin, yine ticari olarak resmiyetten konu dışı yüklerin taşımacılığının yapılması için kullanılan yetki belgesidir. K2 belgesi yetkileri çerçevesinde taşınacak olan ürünlerin herhangi bir faturalandırılma durumu olmadan, ticari bir anlam ifade etmeksizin taşımacılık sürecine dahil olması beklenmektedir.

 

  • K3 Yetki Belgesi

Ev, ofis ve farklı yaşam alanlarında bulunan, taşınmazlar içerisinde yer alan eşyaların sevk edilebilmesi ve teslim edilmesi koşuluyla sınırlandırılan yetki belgesidir. Şehir içi ya da şehirler arası taşımacılık yapma ve hizmet sunma gayesinde olan firmalardan, sahip olunması beklenen bir yetki belgesidir.

Yük Taşımacılığı İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Taşımacılık firmalarının; müşterilerinin talep, ihtiyaç ve koşullarına gerekli ve sağlıklı cevap verebilmeleri için çok fonksiyonlu düşünmeleri gerektiği sektör bazında bir hizmet gerçeğidir. Firmaların sağlayacağı taşımacılık hizmetinin kapsamını detaylı olarak belirlemeleri, hizmet sürecinin sağlıklı ilerlemesi için gerekir. Belirlenen ve sunulacak olan hizmet koşullarının detayları firmalar tarafından oluşturulduktan sonra, K türevi yetki belgelerinin temini için Ulaştırma Bakanlığı’na başvurmaları gerekmektedir. Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne yapılacak olan başvurular için ise SRC tipi belge şartı koşulmaktadır. Bakanlık tarafından her üç ayda bir SRC belgesi sınavları düzenlenmektedir. SRC belgesi yolcu ve yük taşımacılığı gibi ticari faaliyetler ile taşımacılık yapacak olan firmaların ve şahısların, taşımacılık araçlarını kullanabilmek için sahip olması gereken belgedir. SRC belgesi ile birlikte Psikoteknik Raporu da bulundurulması gerekli ve önemlidir. Böylelikle temin edilen belgelerle istenen taşımacılık türleri yapılabilmektedir.

 

Post a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir